Belarus avertizează Polonia după închiderea unui punct de trecere a frontierei. Cum se răzbună Lukașenko
Polonia va închide un punct de trecere a frontierei cheie cu Belarus până la noi ordine, a declarat joi ministrul polonez de interne, în timp ce relațiile dintre Varșovia și Minsk ating noi minime.
Tensiuni tot mai mari între Polonia și Belarus
Update 18 februarie, ora 10.08. Belarus a limitat accesul pe teritoriul său pentru camioanele poloneze şi a decis expulzarea unui ofiţer de legătură pentru a protesta față de măsura Varşoviei de a închide un important punct de trecere a frontierei.
Totodată, guvernul de la Minsk s-a plâns că decizia Poloniei de a închide punctul de trecere de la Bobrowniki, unul dintre cele trei existente, este „unilaterală” şi „inumană”. Prin urmare, camioanele poloneze de transport de marfă nu mai pot intra şi ieşi din Belarus decât pe la frontiera comună, şi nu prin alte puncte de trecere.
„Întreaga vină pentru degradarea condiţiilor operaţiunilor lor aparţine iniţiatorului măsurilor restrictive, adică guvernul actual din Polonia”, a spus Ministerul belarus de Externe.
„Belarusul nu mai vede nici utilitatea prezenţei continue a ofiţerului de legătură al agenţilor de frontieră polonezi pe teritoriul său. Nicio măsură distructivă a guvernului polonez nu va fi ignorată şi ne rezervăm dreptul de a adopta măsuri reciproce mai serioase”, a mai transmis MAE de la Minsk.
În replică, ministrul polonez de Interne, Mariusz Kaminski, a scris pe Twitter: „Dacă autorităţile din Belarus merg înainte şi aplică restricţiile anunţate împotriva transportatorilor polonezi, Polonia va răspunde în acelaşi mod faţă de transportatorii din Belarus”.
Știrea inițială: Relațiile deja tensionate dintre Polonia și Belarus au fost tensionate și mai mult miercuri, când un jurnalist de origine poloneză a fost condamnat la opt ani de închisoare de către un tribunal belarus, într-un proces despre care Varșovia spune că a fost motivat politic.
„Din cauza interesului important al securității statului, am decis să suspend până la noi ordine, începând cu ora 12:00 din data de 10 februarie a acestui an, traficul la punctul de trecere a frontierei polono-belaruse din Bobrowniki”, a scris Mariusz Kaminski pe Twitter.
Bobrowniki, la peste 200 km nord-est de Varșovia, este unul dintre principalele puncte de trecere între Polonia și Belarus.
Anton Bychkovsky, un purtător de cuvânt al serviciului de frontieră de stat din Belarus, a declarat că această mutare este nejustificată și ar putea cauza supraîncărcarea celorlalte puncte de trecere, a relatat agenția de știri rusă TASS.
Reacția nervoasă a Belarusului
Bychkovsky a declarat pentru canalul STV din Belarus că doar două dintre cele șase posturi de frontieră principale vor fi operaționale, ceea ce, potrivit acestuia, va afecta camionagii și cetățenii.
„Partea belarusă nu vede motive obiective pentru a lua o astfel de decizie, având în vedere că nu există nicio amenințare de pe teritoriul Belarusului”, a declarat acesta, citat de TASS.
Kaminski a mai spus că, în urma încarcerării jurnalistului Andrzej Poczobut, va solicita ca și alte persoane care au legătură cu președintele belarus Alexander Lukașenko să fie adăugate pe listele de sancțiuni.
Însărcinatul cu afaceri al Poloniei la Minsk a fost convocat la Ministerul de Externe din Belarus, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe.
Polonia a devenit un refugiu cheie pentru opozanții lui Lukașenko, iar Varșovia a devenit unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei de când Rusia, aliatul Belarusului, a invadat țara în februarie anul trecut.
Rusia a folosit Belarusul ca punct de sprijin pentru avansul său, în cele din urmă eșuat, asupra capitalei ucrainene Kiev.
În 2021, Polonia și Uniunea Europeană au declarat că Belarus a pus la cale o criză a migranților la granițele sale, acuzație pe care Minskul o neagă. Mai recent, Polonia a condamnat vandalizarea mormintelor poloneze din Belarus.
Mii de persoane de origine poloneză locuiesc în Belarus, având în vedere că vestul țării a fost teritoriu polonez până când granițele au fost redesenate după cel de-al Doilea Război Mondial.